5/10

Nog niet af

Kan een stad ‘af’ zijn? En zo ja: wanneer is dat dan het geval? Een gesprek met zeven mensen die in Den Helder aan de knoppen draaien, toont dat de stad een grote sprong heeft gemaakt. Maar ook dat er nog grote kansen liggen, op sociaal-maatschappelijk vlak, in toerisme en recreatie, in verbetering van het vestigingsklimaat. Die kansen kunnen volgens de gesprekspartners gegrepen worden door vast te houden aan de succesfactoren achter het Geheim van Den Helder: een krachtige visie op de stad, flexibiliteit, samenwerking en een heldere afbakening van de uitvoeringstaak. “Ik zou het jammer vinden als er een gevoel ontstaat van: we zijn al zo ver; het is af.”  

Door Derk van der Kamp

Geen geheim  

In de rest van het land wordt het ook wel ‘Het Geheim van Den Helder’ genoemd: de succesvolle stappen die Den Helder sinds de aanvang van de stedelijke vernieuwing in 2008 heeft gezet. De gespreklocatie zelf is er een fraai voorbeeld van: we zitten in de serre van Restaurant Stoom, uitkijkend op de bouwwerkzaamheden voor de Nieuwe Brug, die het winkelhart met Willemsoord gaat verbinden. Voor de mensen aan deze tafel blijkt er echter niks geheims aan het Geheim. Het succes valt volgens hen namelijk niet los te zien van de uitzonderlijke constructie die destijds speciaal voor de stedelijke vernieuwing is opgetuigd: een ontwikkelmaatschappij die als zelfstandig bedrijf de duidelijke opdracht vanuit haar aandeelhouders (de gemeente en de provincie) mag uitvoeren. Volgens Anita zorgt die positie van Zeestad als ontwikkelorganisatie voor draagvlak en slagkracht; Wouter is ‘heilig overtuigd’ van de samenwerking tussen spelers die een beetje afstand hebben van de gemeente, maar daar wel nauw mee in verbinding staan. Partijen die op elkaar ingespeeld zijn.

Stefan van Schaik

Stefan van Schaik, vers aangesteld als bestuurder van de Woningstichting in Den Helder. Hij was hiervoor werkzaam als bestuurder van een grote woningcorporatie.
“Wat ben ik onder de indruk van hoe het hier georganiseerd is met een partij als Zeestad. Hadden al die andere gemeentes die ik heb gezien dat ook maar.”
Die langdurige verbondenheid tussen partners en de structurele betrokkenheid van Zeestads projectleiders zorgt voor continuïteit. Elders is dat wel eens anders: Stefan benoemt de stoelendans van ambtenaren, managers en bestuurders die van gemeente naar gemeente en project naar project hoppen. Dat gebeurt bij Zeestad niet. Voor samenwerkingspartners is dat prettig: die bouwen daardoor gemakkelijk een vertrouwensband met Zeestad en elkaar op. Stefan zit zelf nog geen honderd dagen in zijn nieuwe functie: “Voor mijn inwerkprogramma moest ik me een aantal grote ontwikkelingen in de stad eigen maken. Zeestad ondersteunde daarin: hoe fijn is het dan om bijgepraat te worden door mensen die daar gewoon al jaren bij betrokken zijn, die echt weten waar ze het over hebben?” Paul onderschrijft dit: “Ik kon eenvoudig instappen in de visie die hier in de loop van de tijd is opgebouwd. Dat is heel prettig. Het helpt ook als dat een visie is waarin kwaliteit voorop staat.”

Derk van der Kamp

Derk van der Kamp, creatief en strategisch adviseur bij Blueyard. Leerde Den Helder intensief kennen dankzij zijn bijdrage aan het ontwikkeltraject voor de Seasaw, de bekroning van de stedelijke vernieuwing die moet gaan verrijzen op de Zeedijk.