In december 2023 verstrekte de gemeente een opdracht aan Zeestad voor het doen van een haalbaarheidsstudie en het ontwikkelen van woningen, met als te ontwikkelen gebied het sportterrein Ruyghweg (fase 1) en het aangrenzende gebied aan de Spoorweghaven (fase 2) met aandacht voor programmatische en stedenbouwkundige relatie met de woongebieden Visbuurt en Vogelbuurt en de atletiekbaan. De opdracht is gebaseerd op het Plan van Aanpak dat Zeestad opstelde en in juli 2023 aanleverde bij de gemeente.
Tussen Zeestad en de gemeente vinden overleggen plaats via het projectteam waarin onder meer de uitgangspunten zijn bepaald. In september 2024 heeft Zeestad de tweede bijeenkomst voor bewoners en belanghebbende geïnitieerd waar stedenbouwkundig bureau ZUS de geactualiseerde ruimtelijke visie voor het gebied en het stedenbouwkundig plan voor
+
Entree Willemsoord
Het Entreegebied is voor veel bezoekers het startpunt van hun ontmoeting met Willemsoord. In de huidige situatie is het echter niet de entree die men zich bij een cultuurhistorisch zo waardevolle werf zou wensen. De openbare ruimte is sleets, functiearm en wordt gedomineerd door geparkeerde auto’s. Rond het entreegebied ontbreekt het aan (levendige) functies.Elders op Willemsoord zijn er verschillende initiatieven en fysieke activiteiten die het gebied aantrekkelijker maken en interessant voor meer gebruikers en bezoekers, zoals het nieuwe stadhuis, de nieuwe langzaamverkeersbrug naar de Francien de Zeeuwpromenade en de ontwikkelingen rond het Marinemuseum en het KIM. Samen met de opgave om de beide dokken aantrekkelijker te maken liggen er genoeg aanleidingen om het Entreegebied hier beter op te laten aansluiten en het daadwerkelijk tot een visitekaartje van Willemsoord te maken.
Daarnaast is dit ook een aanleiding om de aansluiting voor het langzaam verkeer vanuit het Stadshart (Bierstraat, Spoorstraat) te verduidelijken en te verbeteren.De intentie is om het entreegebied van Willemsoord zodanig te transformeren dat het gebied daadwerkelijk een -eerste- indruk geeft van de sfeer en kwaliteiten van Willemsoord. Hierbij wordt met name gedacht aan het maritieme karakter, de cultuurhistorische elementen, maar ook de culturele aspecten, zoals de musea en andere publieke en representatieve functies. Er valt zeker ook te denken aan educatieve en innovatieve functies. Verder dienen de verblijfskwaliteiten en -functies te worden vergroot en verbeterd.
+
De Nieuwe Brug
Met de nieuwe fiets- en voetgangersbrug wordt de verbinding tussen de binnenstad en Willemsoord versterkt. Deze beweegbare fiets- en voetgangersbrug wordt aangelegd tussen de Francien de Zeeuwpromenade aan de Zuidstraat en de kade van Willemsoord ter hoogte van restaurant Stoom en het Reddingmuseum.
De nieuwe brug wordt een echte must see; een robuuste stalen basculebrug met in het leuningwerk in elkaar grijpende ankers -het wapen van Den Helder- op de overgang van beide brugdelen. De balustrade heeft een vrij prominente bovenregel met dubbele verticale stijlen en meer onderschikte horizontale regels in staal en stalen liggers aan weerszijden van het brugdek. In september 2024 is de uitvoeringsovereenkomst gesloten met de aannemer en is de productie van de brug op de werf gestart. Halverwege 2025 wordt de Nieuwe Brug opgeleverd.
+
Buitenveld
Buitenveld wordt ingericht voor de legering van zo’n 1500 marinemensen. Dit betreft een uitbreiding en verplaatsing van de legering in het havengebied. Voor het gebied wordt een ruimtelijk kwaliteitskader ontwikkeld, dat de basis vormt voor de ontwikkeling van het gebied en de te realiseren kwaliteiten voor het gebied vastlegt.
+
Gevelrenovatie
Met een bijdrage uit het gevelrenovatiefonds zijn ook dit jaar enkele gevels vernieuwd waaronder Spoorstraat 16-18, de Snackcounter. En zijn er nog lopende ontwerptrajecten voor 4 panden. Voor sommigen eigenaren is het ontwerptraject reeds gestart, andere eigenaren onderzoeken nog wat voor hen de kansen kunnen zijn. En er staan panden op de reservelijst, want het fonds raakt leeg. In het stadshart is een geweldige prestatie geleverd. Zo’n 30 gevels zijn vernieuwd. Het winkelhart wordt gezelliger, de nieuwe gevels doen oude tijden herleven en er ontstaat weer een echte binnenstaduitstraling. Een mooi voorbeeld waarbij publieke investeringen in de openbare ruimte ook particuliere eigenaren stimuleert om in hun panden te investeren en daarmee een bijdrage doen aan de stedelijke vernieuwing.
+
Kroonpassage
Vanwege de huidige leegstand van het overdekte winkelcentrum ”Kroonpassage” heeft Zeestad met de eigenaar van de Kroonpassage een ontwikkelovereenkomst gesloten waardoor het winkelcentrum gedeeltelijk door de eigenaar herontwikkeld kan worden voor een supermarkt en winkelruimte(n). Het resterende deel kan worden overgedragen aan Zeestad om nieuwe openbare ruimte te maken, waarin onder andere parkeerruimte voor bezoekers en bewoners van het centrum wordt gemaakt. Het plein wordt een aantrekkelijke nieuwe ruimte in het stadshart. In 2024 is het definitief ontwerp voor het nieuwe plein, Kroonplein, vastgesteld en is de sloopaannemer geselecteerd. De sloop is nog niet van start gegaan doordat bezwaar is aangetekend tegen de verleende vergunning. Zeestad wil het werk voortvarend oppakken zodra de vergunning onherroepelijk is. Het Warenhuys (voormalig V&D pand) vormt de verbinding tussen het nieuwe Kroonplein en de Beatrixstraat. Er wordt flink gewerkt aan de transformatie van dit gebouw. Er komen appartementen op de verdiepingen en detailhandel op de begane grond. De kelder is bestemd voor de Kunsthal in combinatie met de Kunstuitleen.
+
Halter Bellevue
De nieuwbouw van Halter Bellevue wordt gerealiseerd door de Woningstichting. Hiermee wordt de ruimtelijke kwaliteit voor zowel de winkelstraat als het zicht en de functies langs het park en in de Stationsstraat sterk verbeterd. De nieuwbouw wordt in fases uitgevoerd. In een eerder stadium zijn woningen aan de Stationsstraat en het foodstation ‘Halte Bellevue’ gerealiseerd. In 2024 is gestart met de bouw van de laatste fase van Halter Bellevue: De Admiraal , bestaande uit 42 huur- en 12 koopappartementen. Op de hoek aan de Spoorstraatzijde komt ruimte voor McDonalds, zodat op en rond de huidige locatie het stadspark kan worden afgemaakt. Zeestad maakte de grond en omgeving gereed om te gaan bouwen. Als de bouw klaar is legt Zeestad de openbare ruimte rond de gebouwen aan.
+
Stadspark
De voltooiing van het Stadspark nadert. Naast een aantal bouwprojecten aan het park, start in 2025 het ontwerptraject voor de laatste fase, het Bernhardplein. In 2026 vindt de uitvoering plaats.
+
Koningstraat
Dit deel van de Koningstraat – Spoorstraat verandert zichtbaar naar woongebied. Veel panden in dit gebied zijn al door Helder Vastgoed of de gemeente Den Helder/Zeestad aangekocht. Zeestad voert in dit gebied de regie over de stedelijke vernieuwing. Intussen zijn de eerste 10 woningen rondom het Koningsplein opgeleverd. Op korte termijn worden ook de woningen op de kop van driehoekig perkje opgeleverd (7 appartementen en 4 grondgebonden woningen). In de Koningdwarsstraat (begrenst door de Hendriklaan en Koningstraat) hebben de laatste woningen plaats gemaakt voor toekomstige nieuwbouw. De nieuwbouwplannen hiervoor bevinden zich in een afrondende fase. Ook hier heeft Zeestad de rol van het gereedmaken van de grond om te bouwen en na de bouw de aanleg van de openbare ruimte rond de woningen.
+
Uitwerking openbare ruimte stadshart
Successievelijk wordt de openbare ruimte van het stadshart aangepakt. Nu zijn de eerste straten aan de beurt, die als autovrije winkelstraat worden ingericht. Voor de Koningstraat, Keizerstraat en Spoorstraat zijn /worden de ontwerpen nu uitgewerkt, zodat vanaf 2026 met de uitvoering kan worden begonnen.
+
Dijkkwartier
In het najaar van 2020 tekenden de initiatiefnemers gemeente Den Helder, Woningstichting Den Helder en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier een intentieovereenkomst. Hiermee spraken zij af om te onderzoeken of drie doelstellingen haalbaar waren: nieuwe woningbouwontwikkeling op een klimaatadaptieve dijk zodat de stad weer echt met de zee wordt verbonden. Het onderzoek betrof o.a. de stedenbouwkundige kwaliteit, de waterveiligheid uitgaande van een zeespiegelstijging, de financiën, de te volgen planologische procedures en de communicatie.
Zeestad heeft in opdracht van en in samenwerking met de initiatiefnemers het haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd. De uitkomst daarvan was positief, reden om in 2022 te starten met concrete planvorming en met de communicatie. In 2024 is een uitgebreide publieke tussenrapportage opgeleverd waarin de stand van zaken en resultaten van de werkbijeenkomsten met bewoners en experts zijn opgenomen. In het najaar organiseerden de partijen samen een bewonersbijeenkomst en een bestuurdersbijeenkomst waarbij ook Provincie Noord-Holland vertegenwoordigd was. Eind november heeft de gemeenteraad positief besloten over het ontwikkelplan, het programma van eisen en de financiële bijdrage aan fase één van het Dijkkwartier. In december nam ook Woningstichting Den Helder een positief besluit. Halverwege 2025 is bij het CHI (het algemeen bestuur) van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier besluitvorming te verwachten over het voornemen om een dijkverzwaring te realiseren die ook het woningbouwproject mogelijk maakt. Met deze besluiten start een volgende fase: het voorbereiden van besluitvorming om de planologische procedures te starten. Naar verwachting worden deze besluiten in 2026 genomen door de gemeente en HHNK. Woningstichting is ondertussen gestart met de ontwikkeling van een eerste woongebouw, nabij de Postbrug. Het streven is om eind 2026/begin 2027 te starten met de realisatie.
+
Seasaw – icoon op de dijk
Als beëindiging van de as station - dijk en om de verbinding van de stad met de zee te benadrukken heeft Zeestad in samenwerking met de gemeente Den Helder, WSDH/Helder Vastgoed en het Hoogheemraadschap (HHNK) een besloten prijsvraag uitgeschreven voor het maken van een bijzonder icoon op de dijk. Het ontwerpbureau MVRDV heeft deze prijsvraag gewonnen met een spectaculair ontwerp: de Seasaw. Dit ontwerp verbeeldt een oneindige “acht” die tevens kan “bewegen” op eb en vloed.
Zeestad is opdrachtgever en voert de projectleiding. Het icoon is gepositioneerd boven op de Helderse zeewering, nabij het voormalige “Huys Tijdverdrijf”, en zal deel uit gaan maken van het dijkplein onderdeel van het project Dijkkwartier. De Seasaw is technisch realiseerbaar. In samenwerking met Blueyard wordt al geruime tijd gewerkt aan de financiële dekking. In 2024 zijn grote stappen gezet in de vorming van een toeristisch ontwikkelprogramma waar de Seasaw onderdeel van is én een Europees samenwerkingsverband gericht op duurzaamheid, met het streven dat in de zomer van 2025 beide aanvragen kunnen worden ingediend.