3/10

Voorwoord

Verbinden, vernieuwen, vooruitkijken

Terugblikkend op 2024 en vooruitkijkend naar 2025, staat één thema centraal: verbinding. Als Zeestad zijn wij niet alleen een bouwende kracht, maar vooral een verbinder binnen de stedelijke vernieuwing van Den Helder. Dat werd in het afgelopen jaar zichtbaar in vele vormen: van de fysieke bruggen die we bouwden, tot de sterke samenwerkingen die wij smeden met onze partners.

Die samenwerkingen vormen de basis van alles wat we doen. Daarom kozen we ervoor om in dit jaarverslag niet alleen onze eigen projecten en successen te belichten, maar ook een dialoog aan te gaan. In een inspirerend gesprek rond de tafel - gehouden in restaurant Stoom, met uitzicht op de Nieuwe Brug - bespraken we samen met een aantal belangrijke spelers in de stedelijke vernieuwing van Den Helder wat verbinding werkelijk betekent: zowel fysiek als maatschappelijk. Onder leiding van Derk van der Kamp sprak ik met Paul Meijer (ministerie van Defensie), Anita Veenendaal (Citymarketing Den Helder), Ingrid de Wit (gemeente Den Helder) Wouter Hakhoff (Willemsoord BV), Barry Dunselman (Helderse Ondernemers Vereniging Binnenstad) en Stefan van Schaik (Woningstichting Den Helder).

Tijdens het gesprek werd het belang van de stedelijke vernieuwing van Den Helder en de rol die wij daar in mogen, kunnen en willen spelen als Zeestad nog eens extra benadrukt. Een aantal deelnemers verwoordde dat heel helder. Volgens Anita zorgt de positie van Zeestad als ontwikkelorganisatie voor draagvlak en slagkracht; Ingrid vult daarbij nog aan: “We mogen de aandacht niet laten verslappen: het zou jammer zijn als er een gevoel ontstaat dat de stedelijke vernieuwing af is.” Wouter is ‘heilig overtuigd’ van de samenwerking tussen spelers die een beetje afstand hebben van de gemeente, maar daar wel nauw mee in verbinding staan. Partijen die op elkaar ingespeeld zijn.
Ook in 2024 hebben wij die samenwerking voortgezet in een reeks toonaangevende projecten. We werkten aan de voltooiing van het stadspark, dat nu met de afronding van Halter Bellevue en het project De Admiraal steeds dichter bij zijn definitieve vorm komt. De transformatie van de Kroonpassage zal een fijn openbaar plein creëren, waar levendigheid en verbinding tussen inwoners, bezoekers en ondernemers centraal staan. Het grootste bouwproject in dit gebied, de herontwikkeling van de voormalige V&D tot winkels en woningen, is al van start gegaan.

Daarnaast krijgt de verbinding met de zee steeds meer gestalte, met de ontwikkeling van het Dijkkwartier—een woonwijk die Den Helder eindelijk weer direct met de kust verbindt. Na jaren van afstand brengen we de stad terug naar de dijk, waarmee de zee weer een integraal onderdeel wordt van het stedelijke leven. De architectenselectie voor het eerste gebouw in het Dijkkwartier heeft plaatsgevonden, en we staan klaar om daadwerkelijk met de realisatie te beginnen.
Meer naar het zuiden kijken we vooruit naar nieuwe gebiedsplannen voor het Spoorweghavengebied en het eerste deelgebied daarvan: Sportpark Ruyghweg, waar zo’n 80 woningen zullen verrijzen. En in samenwerking met Defensie en de gemeente geven we vorm aan een bijzondere ontwikkeling: de legering van Marinepersoneel wordt verplaatst naar Willemsoord, zodat de Marine weer een tastbaar onderdeel wordt van het stadsleven.

Al deze projecten dragen bij aan één overkoepelend doel: een stad die leeft, beweegt en groeit door verbinding. We bouwen niet alleen met stenen, maar vooral aan een toekomst waarin Den Helder een dynamische en bruisende stad blijft.

Ik nodig u daarom van harte uit verder te lezen over projecten en ambities én over de waarde en waardering van de samenwerking met de partners in onze stad.

Samen blijven we bouwen aan Den Helder!

Marichel Weel
Directeur-bestuurder
Zeestad CV BV